İstanbul’da yaz aylarında yapılabilecek belki de en iyi şey, denizle daha çok haşır neşir olmak için vesileler yaratmak. Bunun bir yolu da son yıllarda gitgide popüler hale gelen su sporlarına merak salmaktan geçiyor. Şehrin denize kıyısı olan pek çok semtinde artık kürek ve kano dersi almak mümkün. Anadolu yakası ise Alaçatı’yla özdeşleşen rüzgar sörfünden wingfoil gibi en yeni akımlara, su sporlarında geniş bir yelpaze sunuyor. Biraz daha kuzeye gitmeyi göze alanlar için Kilyos’ta bir dalga sörfü merkezi dahi var. Şehir içinde yaz havası yaşatan su sporlarının peşine düşüyoruz.
Ceyda Ulukaya – ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr / Su sporlarının merkezi
Caddebostan’da yer alan İstanbul Windsurf Center 18 yıldır “Şehir içinde şehirden kaç” mottosunu hemen her branşta su sporuyla vaat eden bir merkez. Sezon boyu 3 bin civarı misafir ağırlayan merkezde, her yaş ve seviyeye uygun bir aktivite bulmak mümkün:
Rüzgar sörfü
5 saatlik bir eğitimi var. Birer saatten 5 gün ya da bir buçuk saatten 3 günde bitirmek mümkün. Kursiyerler genellikle bir ya da iki hafta içinde kendi programına göre bir rezervasyon sistemiyle derslerini organize edip tamamlıyorlar. Dersin sadece ilk 10 dakikası teori. Sonrası sürekli denizde geçiyor. Rüzgar sörfü meraklılarının neredeyse tamamı, 5 ders bittiğinde, bazen de bitmeden, tek başına çıkıp sörf yapıp karaya geri dönecek seviyeye ulaşıyor. Kararsız kalanlar ya da yeterince cesaret edemeyenler için bir deneme dersiyle kendini test etme imkanı da mevcut. 5 dersin sonunda ise sezon boyu pratik yapma şansı var. Hem yetişkinler hem de çocuklar için rüzgar sörfü eğitimi veriliyor. Sezonda ortalama bin kişi sörf eğitimi alıyor.
Caddebostan, elbette Alaçatı kadar rüzgarlı değil ancak yılın 12 ayı hem spor yapma hem eğitim amaçlı fayda sağlayacak kadar rüzgar alıyor. Ayrıca eğitim faaliyetleri için güvenli bir koy, çünkü tekne trafiği yaşanmıyor. Bunun yanında eğitim alanların güvenliği için üst düzey önlemler alınıyor. Denize can yeleği olmadan çıkmak zaten yasak. Denize çıkanların saat saat deftere ismi yazılıyor, dürbünle gözetleniyor ve takip botu da ders saatlerinde denizde oluyor. Böylece yorulan ya da herhangi bir problem nedeniyle dönmekte zorlanan olursa anında müdahale ediliyor.
Deneme dersi: 1200 TL
5 saat temel eğitim: 3500 TL
10 saat ekipman kiralama: 3500 TL
En çok ilgi kürek sörfüne
En çok ilgi paddleboard, yani kürek sörfüne; çünkü çok basit bir brifing arkasından hemen denize çıkmak mümkün. Keyifli, sakin, herkesin her yaşta rahatlıkla yapabileceği bir spor. Hatta köpeğiyle birlikte yapanlar da var. Ve tabii çok daha az riskli. Özellikle sabah 06.00-07.00 ve akşam 19.00-20.30 arası grup olarak düzenlenen gündoğumu ve günbatımı turları en çok rağbet gören dersler. Yaz aylarında dolunayda da özel seanslar düzenleniyor. Tabii güvenlik botu her zaman devrede olmak şartıyla. Saati 300 lira. 10 derslik paket 270 lira.
Yeni bir akım: Wingfoil
Wingfoil, kitesurf ve rüzgar sörfü prensiplerini barındıran yeni bir spor. Rüzgar sörfünden farklı olarak board’un altında, kaldıraç işlevi gören T biçiminde bir su altı kanadı bulunuyor. Bu kanatlar sayesinde suyun üzerinden yukarı doğru kalkma eğiliminde bir sörf tahtasının üzerinde hareket ediyorsunuz. Elinizde tuttuğunuz kanatlar ise rüzgar sörfü materyalinden çok daha hafif. Rüzgar sörfündeki gibi dik değil, suya belli bir açıyla tutmanız gerekiyor. Rüzgar estiğinde kanatlar sizi yukarı doğru çekmeye çalışıyor. Hafif bir zıplama hareketiyle board’u ivmelendirdiğinizde eğlence başlıyor.
Wingfoil öğrenmek ise rüzgar sörfüne göre biraz daha zaman alıyor. Öncelikle altında foil tertibatı olmayan düz bir board’la kanadı kullanmayı öğrenmek gerekiyor. Kanadı kullanmayı öğrendikten sonra foil board’una geçiliyor. Toplamda 3 ila 7 derste öğrenmek mümkün. 5 saatlik temel eğitim: 4900 lira.
Elektronik versiyonu da var
Elektronik wingfoil ya da e-wingfoil’de ise sörf tahtasının altında, su kanadının önünde küçük bir elektrik motoru yer alıyor. Bu sayede sudan 70-80 cm kadar yükselmek ve 40 km hıza ulaşmak mümkün oluyor. Türkiye’de henüz yaygınlık kazanmış değil ancak adrenalin severlerin radarında olduğu kesin.
Rüzgar sörfü için 5 saatlik bir eğitim öneriliyor.
Kürek sörfü her yaşa hitap eden bir spor.
E-wingfoil adrenalin arayanların tercihi.
Wingfoil, rüzgar sörfü deneyimini bir üst düzeye taşıyor.
Kürek sevdalıları artıyor
Pandemiyle birlikte açık hava hasretini denizde spor yaparak gidermek isteyenlerin gözdesi haline gelen hobi kürekçiliği, İstanbul’da son yıllarda en çok rağbet gören branşlardan biri. Anadolu yakasında Kadıköy, Moda, Fenerbahçe kürek kulüpleri başta olmak üzere Maltepe’ye kadar uzanan sahil hattında çok sayıda kulüp bulmak mümkün. Kürekçilerin asıl merkezi Haliç’te ise kıyı boyunca sıralanmış çok sayıda kürek kulübü yer alıyor. Haliç, Vira, Pera, Balat, Galata kulüplerinin yanı sıra İBB bünyesindeki Haliç Su Sporları Kulübü de popüler adresler arasında. Boğaz manzarasına karşı kürek çekmek isteyenler için ise Emirgan’daki Rumeli, Anadoluhisarı ve Dolphin Kürek Kulüpleri var. Fiyatlar aylık 2000 lira civarında.
Kilyos’ta dalga sörfü ve kitesurf
Dalga konusunda her ne kadar okyanus kıyısındaki ülkeler kadar şanslı sayılmasak da, Karadeniz’in hırçın dalgalarının da hakkını teslim etmek gerekiyor. Kilyos’taki İstanbul Sörf Okulu, tam da bu misyonla geçen yıl dalga sörfü ve kite surf eğitimi vermek üzere kuruldu. Tırmata Beach’te yer alan okulda, 4 saatlik bir temel eğitimin ardından dalgalarla dans etmeye başlamak mümkün. Dersler elbette hava şartlarına uygun olarak rezervasyon sistemiyle planlanıyor. Kitesurf içinse 6 saatlik temel eğitim gerekiyor. Okulda ayrıca ekipman kiralama ve malzeme satışı da yapılıyor. Temel eğitim paketi dalga sörfünde 6490 lira, kitesurfte ise 9690 lira.
Deneyim notları
Rüzgar sörfüne uzaktan bakıp da heveslenen ama yapmamak için binbir türlü bahane üretenler için bir deneyim özeti: Karada aldığım 10 dakikalık talimatın ardından kendimi denizin ortasında buldum. Tabii eğitmen eşliğinde ve can yeleğimle. İlk 15 dakika board’un üzerinde durmak ve yön değiştirmek denge açısından zorlasa da kısa sürede alışıyorsunuz. Panik anında yelkeni elinizden bırakmanız yeterli. Kilit nokta, hata yapmaktan ya da denize düşmekten korkmamak! Gerçekten göründüğü kadar zor değil.